Klicker

Fick ett mejl där en person undrade vad en klicker är. Här följer en förklaring samt första steget i användandet:

Det är en klicker som används vid hundträning. En liten plast mojäng som ger ett klickande ljud när man trycker på den. Med den kan du lättare träna in tex sitt, ligg, snurra runt mm. Då kan du fånga hunden precis när den gör rätt, genom att klicka. Ett klick betyder alltid godis. Med klickern kan du visa snabbare och belöna hunden snabbare än om du säger"bra, duktig" och sen ger godis. Du kan fånga hunden i ett visst moment. Tex om hunden helt plötsligt sträcker på sig, kan du klicka, om du vill lära hunden att buga.
Det finns en bra bok som heter klicker för nybörjare (vet ej vad författaren heter, Sacha ngt?)
En klicker köper du i djuraffären, kostar ca 50 spänn.
Du kan lika bra använda en vissla, det är just att du tränar in ett och samma ljud. När du börjar träna med klicker så klickar du och ger godis för ingenting. Bara klicka och ge godis. tTillslut fattar hunden att klicket betyder godis och lyssnar uppmärksamt. För att kolla om hunden förstått, klicka när hunden är en bit från dig eller vänt bort huvudet. Vänder hunden uppmärksamheten mot dig när du klickat så har han/hon förstått.
Icke att förglömma, man belönar för små framsteg. Räkna inte med att hunden fattar galoppen direkt. Om du vill lära hunden tex att skälla på kommando: klicka för minsta lilla lyft på läppen eller gläfsande, då fattar hunden att det är något sånt du är ute efter. Tänk även på att klickerträning är väldigt psykiskt utmattande och ta små korta pauser i mellanåt!

Bonusbild på Jackie som sniggar in våren:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0