Resultat på Lakrits MH

Lördag 30 januari 2010 gjorde Lakrits MH-test i Bjuv. Han klarade det galant och "bruksmänniskorna" var riktigt imponerade av honom! De sa att han har stor tillit till mig och känner stor trygghet med sin matte! De var imponerade då deras uppfattning av chihuahuor var att de var skakiga och lite skygga, men inte min Lakrits!
Vädret var ju inte till vår fördel....en massa snö och 10 minusgrader! Mina fötter hade totalt tappat känslen när vi körde därifrån! Lakrits fick inte ha täcke på sig då man inte kan se om han reser ragg eller på annat vis visar obehag.

Min svarta lilla polarräv klarade allt galant! Dock var han inte så förtjust i de rasslande kedjorna men han visade sig vara totalt oberörd av skotten. Ingen skotträdd vavva här inte!

Vad jag inte visste när jag anmälde honom var att man endast får göra detta test en gång. Då hade jag inte anmält honom vintertid....men trots kylan så klarade han det galant!


Stolt matte!

KONTAKT-hälsning: tar själv kontakt eller besvarar kontaktförsök
KONTAKT-samarbete: Följer med villigt. Engagerar sig i testledaren
KONTAKT-hantering: Accepterar. Svarar med kontaktbeteende

LEK-leklust: Startar snabbt. Leker aktivt.
LEK-gripande: griper direkt med hela munnen.
LEK-dragkamp: griper inte.

FÖRFÖLJANDE: staratar inte/når inte fram till 1 hjul
GRIPANDE: Ninchalerar föremålet. Alt. springer ej fram
AKTIVITET: Är uppmärksam och i huvudsak lugn. Enstaka aktivitetshöjningar

AVST..LEK-intresse: Visar enstaka (1-2) hotbeteenden under momentets första och andra del.
AVST.LEK-hot/agg: Visar inga hotbeteenden
AVST.LEK-nyfikenhet: går fram till den dolda men talande figuranten.
AVST.LEK-leklust: Visar inget intresse.
AVST.LEK-samarbete: Visar inget intresse.

ÖVERRASKNING-rädsla: Gör undanmanöver utan att vända bort blicken.
ÖVERRASKNING-hot/agg: Visar inga hotbeteenden.
ÖVERRASKNING-nyfikenhet: Går fram när föraren sitter på huk och talar till overallen samt lockar på hunden.
ÖVERRASKNING-kvarstående rädsla: Ingen tempoföränmdring eller undanmanöver.
ÖVERRASKNING-kvarstående intresse: Visar inget intresse.

LJUDKÄNSL. -rädsla: Gör undanmanöver utan att vända bort blicken.
LJUDKÄNSL.-nyfikenhet: Går inte fram inom tid.
LJUDKÄNSL.-kvarstående rädsla: Båge eller tempoväxling vid minst två passager utan minskad intensitet.
LJUDKÄNSL.-kvarstående intresse: Visar ingett intresse.

SPÖKEN-hot/agg: Visar flera hotbeteenden under längre tid.
SPÖKEN-kontroll: Kontrollerar och/eller handlar mot spökena. Ex. halva stäckan båda spökena eller ett spöke hela sträckan.
SPÖKEN-rädsla: Backar längre än kopplets längd, alt. flyr
SPÖKEN-nyfikenhet: Går fram till fig. när föraren talar med fig. och lockar på hunden.
SPÖKEN-kontakttagande med figurant i spökdräkt: Tar själv kontakt med figuranten.

LEK-leklust: Startar snabbt, leker aktivt.
LEKgripande: Griper inte, nosar bara på föremålet.

SKOTT: Avtagande kontrollerunder lek/passivitet. Därefter oberörd.

Kommentar: Konstigt nog var Lakrits inte intresserad av att jaga. När han väl nått fram till "kaninen" var den inte intressant mer. Normalt jagar han alla kaniner och fåglar...

Det är svårt att säga att hunden klarat testet eller inte då det beror på vad hunden är avlad och till för. Klarar inte en jakthund att jaga kaninen så är det inte så bra....Lakrits är ju en chihuahua och tillhör klassen sällskapshundar.

Jag är mkt nöjd över resultatet frånsett att jag blev förvånad över hans reaktion över "rasslet" från kättingen. Trodde han skulle våga sig fram snabbt efter men det gjorde han inte.

Tack till Linda som filmade och fotade det hela!

Bilder:

Lakrits hälsar på overallen som plötsligt "reste" sig från marken
Detta var det absolut läskigaste momentet tyckte Lakrits (jag är förvånad...). Det krävdes en del lockand innan han vågade sig fram.


Läskiga spöken som fick sig en rejäl utskällning....men som han tillslut hälsade på, efter att de tagit av sig huvorna.


Kamp och lek innan skotten avfyrades!
Mellan momenten fick han sitta innanför jackan. Det blev rätt så kallt på slutet....

Lakrits är nu chihuahua nr 8  i Sverige som genomfört detta, varav en av dessa 8 fått avbryta beskrivningen.
Nu är både jag och Lakrits en erfarenhet rikare! Hade jättekul den här dagen! Kul att se och jämföra olika raser under beskrivningen.

Hundar i vården

Jag ska snart skriva mitt examensarbete som ska handla om hundar i vården. Frågeställningen är: Hur kan hundar påverka livskvaliteten och hälsan hos äldre?
Det ska vara en empirisk studie där jag och min skrivpartner intervjuar äldre på ett vårdboende i Malmö om hur de tycker att hundar (på deras boende) påverkar deras liv. Formodligen kommer vi att intervjua ca 6 personer. Hade velat intervjua ett större antal och göra en mer omfattande studie, men tiden är knapp. Vi har endast 10 veckor på oss.

Jag tycker att detta är ett viktigt ämne att belysa då jag själv märkt hur äldre reagerar mycket positivt på hundars närvaro! När jag hade min geriatrikplacering första terminen så hade jag Lakrits, som då var valp, med mig på äldreboendet. Där träffade jag en man med frontallobs demens. Han var vanligtvis aggressiv, skrek mkt på personalen och pratade inte alls. När han fick syn på Lakrits sken han upp som en sol och började föra en monolog med sig själv. Han sträckte även ut händerna mot Lakrits, som hälsade med en puss. Min handledare hade inte sett denna man prata på flera år!

Andra patienter som jag träffat i jobbet har sagt att de sett fram mot att träffa mina hundar hela dagen och stannat uppe och inte gått och lagt sig bara för att de vet att jag kommer på kvällen/natten, så att de kan få kela med hundarna! De har även sagt att: "Jag gjort deras dag" och att de uppskattar hundarna väldigt mkt! Några av dem sitter på kvällen och tittar på TV med en av hundarna (oftast Jackson) i knät. Andra ligger i sängen och myser med dem en stund innan läggdags, medan jag gör i ordning mediciner och annat som ska göras inför natten. Vissa kastar leksaker i korridoren och leker med dem.

Hitintills har det bara varit en enda som inte gillat hundarna så mkt, en i personalen som var lite hundrädd. Då såg jag bara till att hålla hundarna borta från henne. Ett annat problem kan vara allergi, vilket inte är så vanligt bland de äldre men hos personalen.

Har ni frågor, synpunkter och tips på min uppsats så snälla hör av er! jenni_ekstrom@hotmail.com

Här jobbar jag och Jackson natt sommaren 2008


Han får nästan plats i min ficka!


Grattis Lakrits nybliven pappa!

I går natt, 26 januari 2010 föddes Lakrits valpar! De föddes den naturliga vägen och utan komplikationer. Det blev 3 hanar och 1 tik (som tyvärr dog efter ett dygn).
Jag är kääääär (igen) i Lakrits Junior som är helsvart precis som pappa Lakrits! Ska bli kul att se hur denna kull växer och frodas!

Den svarta valpen mellan de två bruna är inte Lakrits valp utan Divas. Valparna finns hos Hammarbäckens kennel i Bjuv.


Så söt mamma Blondie är, nästan lite lik min Jackson....Stoooorm!

Idag blåser det som tusan, och snöar! Trots blåst och snö var vi ute och tränade lite lydnad med Lakrits på Malmö brukshundklubb. Lakrits bryr sig aldrig vilket väder det är men Jackson han HATAR minusgrader och blåst....Han fick sitta innanför min jacka tillslut...

Nu blåser det verkligen storm här! Snart dags att gå ut på kisserunda igen men i detta väder går det ju inte. Vi kommer blåsa omkull alla tre! Kanske får de kissa på en tidning i hallen....men de håller sig nog. Jackson skulle aldrig kissa inne. Han höll sig i 19 timmar under flygning och mellanlandning till Los Angeles, trots försök att få honom att lyfta på benet....

Franska tassar

Igår var jag hos Helena som fixade till mina naglar. Franska naglar med glitter. Som vanligt var vovvarna hack i häl och Jackson skulle tvunget se på hur allt gick till! Här sitter han i Helenas knä medan hon fixar mina naglar. Kanske vill Jackson ha franska tassar med glitter på?Helena gör nytt set franska för 250 kr. Hon finns i Malmö. Intresserad? Mejla mig på jenni_ekstrom@hotmail.com så får du hennes nummer.

MH på lördag 30e i Bjuv!

Micros MH blev inställt i söndags den 24e och framflyttat till lördag 30 januari. Eftersom Lakrits var första reserv och ett ekipage har hoppat av så ska Lakrits vara med den 30e!!!! Jag ser riktigt fram mot detta. Det ska bli så kul. Linda och jag ska hjälpas åt att filma vovvarna.

avelsdata
From 1990-2009 är 7 st "beskrivna" (en av dessa 7 har inte genomfört det pga att beskrivaren avbrutit det).

För chihuahua finns inget medelvärde pga:
Rasens medelvärde kan inte redovisas. Det beräknas endast när rasen har 40 eller fler beskrivna hundar och minst 15 av vardera kön.


Nu är Micro och Lakrits med och bidrar med ngt gott för sin ras. Ni andra chi-ägare, var med och bidra ni med så vi får ett medelvärde!

Har har vi Micro:


Lakrits:


MH

På söndag är det mentalbeskrivning på Bjuv brukshundklubb. Lakrits står som första reserv. Vi håller tummar och tassar för att ngn inte kan vara med så vi får platsen! Det är svårt att få plats på dessa beskrivningstillfällen då bruksraser går före samt medlemmar i klubben. Tydligen så har inte så många chihuahuor gjort detta så jag vill verkligen vara med och bidra med ngt för denna underbara ras!
Kompisen Micro som oxå är en chihuahua ska göra testet på söndag. Vi hoppas att det går bra för honom!

I väntans tider...

Snart ska min lilla Lakritsbit bli pappa för första gången! "Puppisarna" är beräknade till 29 januari. Väntar spänt. Håller på att övertala min pappa att han ska ha en av valparna.

Mamma till valparna heter Win Era´s Mizar (Blondie)Här är Lakrits som liten valp:Här är han på sin första utställning, i Malmö. Där blev han BIR (bäst i rasen).Håller tummarna på att allt går bra nu och att det föds friska fina valpar!

Upp till 50% rabatt på Theo hos All4dogs i Malmö!

Idag var jag och vovvarna och rensade på lagret, prismärkte varor, provade produkter samt förberedde för öppet hus som All4dogs ska ha söndag 31 januari klockan 12-15.

Nu börjar det snart likna en riktig affär!

Det kommer bla. vara upp till 50% rabatt på Theo´s produkter! Ett Islänskt märke med grymt bra kvalité!
Utlottning av varor ska vi också ha!
Vi kommer att ha finfina priser på Playboy, Puchi, friis & Co, Cuddle sängar mm.

Var? När? Hur?
Söndag 31 januari klockan 12-15
Köpenhamsvägen 15 (Studio Sax) i Malmö
Endast kontant betalning (mot kvitto givetvis).
Kisse-skydd på ALLA hundar, tack!
Alla är välkomna, stora som små vovvar.

Frågor? Ring Jenni 0708-857135

Fatboy: All4dogs säljer även Fatboy (för tvåbenta och fyrbenta), beställ via www.all4dogs.se och hämta på öppet hus.


Idag spanade jag och Mr Jackson in denna väska från Ed Hardy som kostar 1495 kr hos All4dogs. Vill ha vill ha vill ha vill ha! Jackson satte sig tillrätta med en gång!Denna väska har vi hemma i samlingen: Theo Carrier Big, som är prissänkt från 1695 kr till 899 kr hos All4dogs.
Finns i svart och i camo. Bästa hundväskan jag någonsin ägt! Perfekt att ha två chihuahuor i (strl Large).


Den svarta är snyggt stylad med bling bling på sidorna.


Denna camo-väska har snygga nitar på sidorna!

Tassa in och kolla alla snygga produkter på www.all4dogs .se


Malmö int. i mars

Nu är Jackson anmäld till Malmö-utställningen! Lakritsbiten ska oxå anmälas.

Vi har tränat  lite stå-träning. Jackson står stilla och är cool-lugn men Lakrits var inte lika samarbetsvillig....


Grooming

Idag har jag snoffsat till vovvarna. Det var inte lika uppskattat av dem som av mig....

Här ser de för jäkliga ut....nästan som om de vore besatta.....


Efteråt fönades de och Lakrits gillar det inte. Jackson däremot älskar att bli fönad. Då blir man ju torr och varm!


Torup

Idag är jag ledig så jag och vovvarna åkte till skogen på förmiddagen.
Det är så skönt att gå i naturen, speciellt på en vardag när man har skogen nästan för sig själv!
Jag la två spår till Lakrits, som han klarade galant! Filmade lite men batteriet på mobilen tog slut innan Lakrits kom fram till belöningen:


MR-test

Läste idag på www.chiforum.se om MR-test (mentalbeskrivning av din hund). Det vill jag göra med Lakrits! Vid detta test sätts hunden i olika situationer som testar hans mentalitet; en person som beter sig konstigt, möte med en främmande människa, leka med en leksak för att sedan bli ifråntagen den mm. Detta skrivs in i skk hunddata och är en beskrivning av mentaliteten för just det tillfället. Tydligen är det i princip bara bruksraser som gör detta och det  är inte många chihuahuor som gjort detta. På måndag ringer jag Malmö brukshundklubb och frågar om de utför dessa test!

Till våren ska jag även anmäla Lakrits till en lydnadskurs (har inte gått lydnad med honom än). Tycker dock att han är ganska lydig:


För kallt!

Snö i all ära men nu är det för kallt tycker både jag och Mr Jackson! 10 minus igår! 30 graders skillnad från var min mamma bor......brrrr! Jackson får kramper  i tassar och ben och vägrar att gå! Senaste veckan har han precis uträttat vad han ska för att sedan få sitta innanför min jacka. Lakrits dock, han bryr sig inte det minsta, men visst fryser han med.

Idag på vår 10 minuters promenad såg det ut så här:
Öppet hus hos All4dogs i Malmö, 31 januari

Kom och fynda! All4dogs har öppet hus med en massa rabbater på bärväskor, halsband, koppel, kläder mm!
Tag med din hund men glöm inte "kisseskydd" både till tikar och hanar. Möjlighet för lite utställningsträning  kommer att finnas.
Vi bjuder på dricka med tilltugg.

Ni hittar oss på Köpenhamnsvägen 15 (Studio Sax), Malmö
31 januari klockan 12-15.
Endast kontant betalning (givetvis mot kvitto).
Mina dog strollers kommer oxå att kunna köpas!
Närmsta bankomat finner du på köpenhamnsvägen brevid JP`s, Eriskslust eller Kronprinsen.

Rabbater bla på Ed hardy, Friis & Co, Theo, Chromebones, Playboy, Bonton, Puchi mm

Hjärtligt välkomna önskar Jenni och Katarina
Året 2009

Här är lite av vad vi och vovvarna gjort 2009:


I februari ställdes Lakrits ut i Hässleholm och blev 1:a i sin åldersgrupp. Tyvärr inte BIR som på första utställningen men jag var glad ändå.16 juni gifte vi oss i fabulous Las Vagas, USA!!Mr Jackson var i USA för andra gången:I maj blev Jackson och söta Mini (Beddi´s Sonja) ett par och  två månader senare föddes tre underbara valpar!Det blev en korthårig tik: Lucky, en långhårig tik: Selma och en långhårig hane: Alvin. Födda 16 juli 2009Vi tränade agility på Malmö brukshundklubb hela sommaren och hösten. Lakrits är jätteduktig! Hoppas på att kunna tävla i framtiden!I juni var vi ute och seglade i Stockholms skärgård

 

Utställning i Hässleholm igen...I skogen med kompisen Shelby.
Detta var ett smakprov på vad vi gjort det gångna året.


Försenade julklappar från California

Idag fann jag ett paket i brevlådan från "Momo" i California. Hon hade skickat ytterligare julklappar till vovvarna. Som vanligt blev Lakritsbiten alldeles uppskruvad av paket så han och Jackson hjälpte mig att packa upp det. Efter uppackningen såg det ut så här:I paketet var det varsitt reflexkoppel så de små trollen ska synas i mörkret. Precis vad jag/vi önskat oss!Mr Jackson fick oxå ett födelsedagskort där Momo, Mr Tom och Jackie hälsar grattis.


Dogstroller (hundvagn)

Dessa hundvagnar säljes av mig. Är i intresserade så mejla mig på jenni_ekstrom@hotmail.com.
Jag har en liknande själv. Hundarna älskar den!

Info: Dog stroller för hundar upp till ca 14 kg. Regnskydd, 2 mugghållare med stängbart fack i mellan, framhjul med fjädring, dyna i teddytyg, hake i suffletten för att fästa koppel. "Buren" är 49 cm lång och 36 cm bred. Bakhjulen går att låsa så att vagnen inte rullar iväg.
Har färgerna rosa, röd och himmelsblå. Vagnarna har fyra hjul. Priset är 1500 kr.

Perfekt till utställningar!


 


Grattis Mr Jackson 3 år!

Idag, 2 januari 2010 fyller Jackson 3 år.
Detta firades med leverpastejtårta garnerat med kokt skinka och hundgodis!

Lillebror ville gärna smaka han med....Skogsprommenad

Så nu är vi hemkomna från en lång runda i skogen. Kallt som tusan var det. Idag lade jag ett spår på ca 150 m i vinkel till Lakrits som han klarade galant! Vilken nos den hunden har! Han är bra, båda han och matte är nybörjare på det här med spårning. Att gömma godisar hemma är inte längre lönt. lakrits hittar det inom en minut!

Mr Jackson i Torup, på hans 3 års dag. 10-01-02

Lakrits december 09

Mr Jacksons födelsedag!

Idag fyller Mr Jackson 3 år.  Detta ska vi fira med tårta ikväll men nu på dagen ska vi till skogen. Jacksons outfit för idag blir en väst från Theo. kan köpas på www.all4dogs.se för 595 kr. Skitbra kvalité!! Denna kan jag verkligen rekommendera! Finns i färgerna svart, camo, rosa camo och röd.

Thoe Vest


Lakrits outfit blir Theo Hoodie with pants 399 kr hos All4dogs. Byxorna går att ta av. Även denna i bra kvalité som inte har några noppor efter många tvättar. Finns i flera färger bla blå och camo.

Theo Hoodie w/pants 

Första inlägget

Fick just idén att jag ska ha en blogg där jag uppdaterar allt som händer mig och mina hundar Mr Jackson och Lakrits.Detta är doggarna: My-Black-Sweet och Jackson-Chi Dogomania

Välkommen till Dogomania, bloggen om chihuahuorna Mr Jackson och Lakrits!

Här kan ni läsa om allt som händer i våra liv och om matte Jenni och husse Jimmy.

Mr Jackson är mysvovve Nr 1. Det bästa han vet är att ligga och mysa, ta det lugnt. Han har ett psyke av stål och är alltid lugn. Har ni en vovve som är hundrädd ska den träffa Mr Jackson! Han hälsar artigt och är inte framfusig. Han lockar fram det bästa hos alla. Denna lilla röding från Polen är världens coolaste vavva som charmar de flesta!
I stamtavlan: Jackson-Chi Dogomania, reg.nr s55182/2007


Lakrits är vad jag kallar för en "bruksvavva". Han är mer en brukshund än en sällskapshund....Han älskar att spåra, träna agility och busa! Han är familjens cirkushund som kan många trick som rulla runt, snurra, tass, high five, skall, sitta ekorre mm. Favoritplatsen är fönsterkarmen där "Vaktmästar´n" har full koll på grannskapet. Lakrits är en foderhund och ägs av Hammarbäckens kennel tillsammans med Amqu´s.
I stamtavlan: My-Black-Sweet, reg.nr s52087/2008


RSS 2.0