Egentid

Igår var jag på Lomma BK och tränade agility med Lakrits. Det gick inget vidare. Visst, han kan hindren men han var inte alls fokuserad, han ville bara fram till en jack russel hane i vår grupp - och mucka gräl. De två gillar inte alls varandra. Det finns fler hanar i gruppen men de har han inga som helst problem med, de kan stå sida vid sida utan problem. Efter detta åkte vi en runda med inlinesen och träffade Jimmy som var med Jackson och vår kompis Diana på en pub. Diana hade sina hanar Ville och Hasse med.


Syskonmys efter badet igår. Jackson är iförd sin söta badrock.


Dianas hundar Ville och Hasse.

Idag var jag i stan och shoppade lite kläder. Jackson fick hänga med i bärväskan. Han är den perfekta shoppinghunden! Han bara älskar att få hänga med. Han somnar i sin väska och ligger fint. Jag tyckte det var bra att Lakrits fick vara lite själv och bara ta det lugnt. Jag har kört hårt med honom den senaste tiden och vill inte att han ska få träningsvärk eller slita ut sig.


Mellan affärerna fick han såklart gå själv men väskan är perfekt för att smuggla med honom in på varuhusen... =)
Väskan är inköpt på Dog Fun i Malmö.


Efter shoppandet åt vi lunch -glass alltså. Vi satt på en bänk intill kanalen i solskenet och delade på två kulor (svindyr) Rönneholmsglass. 30 kr för två kulor, jag trodde de skojade med mig när de sa priset! Men gott var det! Det tyckte Herr Räv med!

Så underbart med detta soliga och varma vårväder! Jag bara myyyyyser!


Jag har anmält Lakrits till en inoff. utställning på Lomma BK den 15 maj. Anmälningstiden hade gått ut men jag tog en chans och mejlade ansvarig och det fungerade! Lakrits är nu anmäld i efterhand. Så kul det ska bli! Jag ska även ställa Inas lilla Puma (hennes debut). Även om resultatet inte kommer att räknas och inte skrivs in på hunddata så ställer jag ut Lakrits bara för att det är så kul!

En båttur

Denna dag har varit en underbar dag! Vi har trampat trampebåt med två kompisar i Malmö kanal! Vi hade picknick med oss: ostar, ölkorv, vin, öl och sangria. Såklart var dogsen med! Nina och Patrik hade med sig chihuahuan Shelby ocg sheltien Holley. Dogsen hade flytvästar på sig men Lakrits flytväst är förliten så han ska få en ny. Jag har beställt en likadan som Shelby har: en rosa Puppy Angel flytväst (från www.poshpooches.se). Ja, den är rosa och ja Lakrits är en hane men det struntar jag i! Jag gillar rosa och hundar är färgblinda.....dessutom matchade det finfint till Lakrits svarta päls! Jackson skall få ärva Lakrits gamla flytväst då även han ökat lite i vikt (tack och lov...).

Vi trampade runt i minst 2 1/2 timme så jag och Nina fick ont i både ben och rygg (ryggen gnagde mot det hårda ryggstödet). Varmt och skönt var det och strålande sol! Vi avslutade det hela med varsin öl på Bishop Arms.


Eftersom vi skulle dricka alkoholhaltiga drycker tvingade jag Jimmy att åka buss in till stan (han ville ta taxi). Han hatar att åka buss....


Jag och Mr JacksonLite Ed Hardy Sangria från California smakade finfint!


Holley tigger av husse Patrik


Jag med ett glas sangria och Shelby i knät.


Shelby låg som en drottning på sin tron under båtturen...


Ett stycke Lakritsbit


Jag och Mr Jackson


Lakrits
Holley


Lakrits förstfödde son

Yvonne skickade mig lite bilder på Lakrits förstfödde son Diezel (Hammarbäckens Jim Beam Black). Diezel föddes 26 januari 2010 och är nu 15 månader. Han är så lik sin far! Måste säga att jag tycker han blivit väldigt lyckad! Mycket fin tjock helsvart päls! Bra psyke har jag hört att han har. Han är lika busig och full av energi som Lakrits!

Diezels mamma hheter Win Era´z Mizar "Blondie".


Blondie och Lakrits puppisar (den lilla svarta vid Blondies rygg är en annan tiks valp som Blondie stöddiar).


Diezel


Diezel 15 månader, som sin far tidigt utvecklad med bra benstomme och tjock päls! 
En kopia av sin far!Jag med Diezel och Lakrits, 2010.Pappa Lakrits ovan, Enbacken My-Black-Sweet


Glad Påsk!


Glad Påsk önskar killarna Lakrits och Mr Jackson.


Måste ha!

Jag funderar på att beställa dessa! Kan inte hålla mig.....måste ju matcha vår fina bil!

 Cadillac pet car seat så dogsen kan åka bekvämt och säkert!

 

och bäst av allt, denna väska:


En Cadillac bärväska! Got to have!


Vår bil! Jimmy har tagit fotot med sin Iphone (tro det eller ej...)


Lite töntigt kanske...

Den 21 juni fyller Lakrits 3 år och det tänkte jag fira med ett hundkalas! En chiträff där jag bjuder på tårta till både hundar och ägare. Lakrits har sagt att han önskar sig tuggben....
Tråkigt nog kan jag bara bjuda in tikar då Svarteman är lite bråkig av sig....Hanar han känner är det inga problem med så de får komma på kalaset.


Lakrits 2 år.

REA

En styck marinblå väskvagn REAs ut till 1300 kr. Förr 1500 kr .Bor du nära Malmö så får du gärna komma hit och provköra!Fakta:
Bromsar på bakhjulen så vagnen inte kan rulla iväg.
2 st mugghållare.
Fack runtom väskan som man kan förvara saker i.
Reflexer på båda sidor om väskan.
1 st rem att fästa i din hunds/katts halsband.
Nät/lufthål framtill, baktill och upptill.
Små förvaringsfack i nät baktill.
Korg under väskan att ha matskål, leksaker i etc.
Suflett med fönster.
Lätt och smidig att fälla upp och ner. Mycket smidig vagn!
Väskan kan användas som vagn, väska, hus eller car seat.
Maxvikt 13,6 kg
Väskans mått i cm: 51x30,5x30,5 cm

Pris: 1300 kr, förr 1500 kr

Positivt:
Går att använda till flera saker!
Enkel och smidig!
Flera förvaringsfack/fickor.
Reflexer.

Negativt:
Skillnader kan förekomma mellan vagnarna.
Sufletten kan vara något vek.

Intresserad? Kontakta Jenni på jenni.akesson@hotmail.se eller ring 0708-857135
Sms:are och prutare undanbedes!


Chihuahuan störst men minst!

Visste ni att Chihuahuan är Sveriges största ras?! Detta kan man läsa om i rasklubbens tidning Chihuahuabladet, senaste numret.

2010 registrerades 2372 chihuahuor i SKK, 1223 korthåriga och 1149 långhåriga. Ca 10% fler än 2009. För första gången i SKK´s historia är chihuahuan största ras!

Detta tycker jag är kul men samtidiglt lite skrämmande. Tänk att utöver dessa registrerade tillkommer alla blandraser och alla insmugglade chihuahualiknande hundar! Ju större efterfrågan desto mer oseriös avel....Personligen är jag mot all form av blandrasavel. Visst förekommer det tjuvparningar men att man medvetet avlar på ostammade hundar eller blandar två hundar av olika ras är något jag inte är för.


Jag tror, precis som det står i Chihuahuabladet, att anledningen till att rasen blir allt mer populär är att man sällan har endast en chihuahua. Det blir lätt två, tre.....eller fler! Själv har jag två stycken och vill gärna ha fler! I alla fall en till! Sen påverkas väl folk av media där småhundar verkar vara mer populära än de större raserna.

För Er som äger en rensasig chihuahua och inte är medlem i raskluben, bli medlem och stöd din ras! Är man medlem i Chihuahuacirkeln får man den trevliga tidningen Chihuahuabladet några gånger om året! Där finns mycket trevlig läsning! Man kan dessutom själv skicka in artiklar till tidningen (medhjälpare sökes ständigt). Jag har själv skrivit två artiklar, en om att resa till USA med hund och en om Storegård hundpark.


Tre små chihuahuavalpar som snart skall registreras hos SKK.
e. Enbacken My-Black-Sweet "Lakrits" Patella ua. CACIB, CK, genomfört MH
u. Hammarbäckens Geena Davis "Kelshy" Patella ua

Beteendeproblem??

Mammas hund Jackie har sedan en tid tillbaka börjat skälla på personer som är klädda i svart. Detta har hon aldrig tidigare gjort. Hon är ingen skällig hund över huvud taget. Mamma undrade vad hon skall göra för att bli av med detta skällande. Hon har köpt ngt spray på Petco som man ska spraya på hunden när den gör saker man inte vill. Jag kan inte låta bli att skratta när jag hörde detta. Hon går på allt!! $15 kostade sprayen! Dyrt! Jag hade tagit en blomspruta med lite vatten i....

Ett tips som faktisk fungerar men som tar lite tid är att träna kontaktövningar med hunden. Detta är mycket mer positivt för ägare och hund än att spruta vatten/spray och skälla på hunden, som bara skapar en massa negativ energi. En kontaktövning man kan göra T:et. Man tar en godisbit i varje hand (synligt så hunden ser det) och sträcker ut händerna så kroppen bildar ett T. Hunden kommer nu att flacka med blicken mellan händerna. När hunden tittar dig i ögonen belönar du med ljus röst och ger den godis från den hand som hunden inte tittade på senast, alltså tittade hunden på din högra hand, belöna med vänster. När detta sitter bra, alltså att hunden söker ögonkontakt varje gång, börjar du med att lägga till komandot "kontakt". Tillslut vet hunden att den ska ta ögonkontakt med dig varje gång du säger "kontakt". Detta kan man använda på promenader varje gång man vill hindra sin hund från att skälla. Glöm inte belöna hunden med godis och "bra", duktig" och ljus röst varje gång den gör rätt!

Jag har börjat göra detta med Lakrits när det kommer andra hundar (eftersom han skäller som tusan då...). Om jag bara börjar i tid så fungerar det bra.

Kontaktövningar är alltid bra även om man inte har något man vill träna bort som i min mammas fall. Kontaktövningar stärker bandet mellan dig och din hund!


Jackie gör High Five!


Hundar räddade av aktivister!

Bra jobbat! Stackars hundar! Hur i helsike kan man vilja äta hundkött!

http://video.se.msn.com/watch/video/har-raddas-hundarna-fran-slakt/ahrcbvjn


Träningsvärk

Idag har jag lite träningsvärk i benen och Lakrits verkar också lite trött. Det blev en del motion för oss igår. Först en tripp till Lund där vi strosade omkring på gågatan och fönstershoppade, tog en lov runt Domkyrkan och runt kulturen sedan hem för att sola en stund på balkongen. Jag somnade i solen och vaknade en timme senare och såg ut som ett stoppljus i ansiktet! Lakrits hittade som vanligt en konstig plats att ligga på. Han la sig på hyllan under bordet. Där kunde han ligga i skuggan men ändå få liiite sol på sig samtidigt som han hade full uppsikt på vad som händer i området. Han är för rolig denna hund! Han är mer som en katt med tanke på sina val av sovplatser (fönsterkarmen, soffryggen, stolar, bord....).På kvällen var det dags för agilitykurs och jag är imponerad av Svarteman! Han är så duktig och jag måste skryta och säga att han är bäst i gruppen! Instruktören sa att han fick en guldstjärna i kanten!! Lakrits klarade alla hinder och gjorde banan snabbast fast han är minst i sin grupp (störst är en storpudel). Han kan koncentrera sig och vara lös på apellplanen fastän det är hundar överallt (detta trodde jag aldrig att mitt lilla skällmonster skulle klara av). Dock sprang han fram två gånger till en Jack Russel i gruppen och skällde ut denna stackars hund men det var payback från förra gången då den gjorde samma sak mot oss.... Jimmy följde med och fotade lite och äntligen fick han se hur duktig Lakrits är. Så kul att Jimmy ville hänga med, jag behövde inte ens tjata!!  Lakrits hoppar så högt ser jag på bilderna! Instruktören Katarina sa att han hoppar väldigt högt och ändå står hindret på 30 cm vilket är högre än Lakrits mankhöjd. Lakrits klarar att hoppa 55 cm utan att riva hindret men då går det inte så fort. På långhindret (där han ska hoppa långt istället för högt) skall han klara att hoppa två plankor (small) men han klarar minst tre.

Det vi skall träna på till nästa vecka är slalom, vilket han kan men inte självständigt. Jag måste visa honom med handen men nu ska jag börja visa honom med kroppen/axlarna. Sen ska vi träna mer på däcket då han i mellanåt fuskar och hoppar mellan däcket och ställningen. Det han måste lära sig allra mest är att inte springa fram till andra hundar när vi tränar men det vet jag inte hur jag skall klara av att träna när vi tränar själv. På kursen är det hundar överallt och då vänjer han sig men när vi tränar själva är det oftast bara vi på klubben och kommer det någon så lär den hunden bli utskälld direkt om jag inte hinner se den före Lakrits....


Jag är koncentrerad och Lakrits sitter snällt och väntar medan jag ställer mig framför hindren för att ge komandot "hopp".


Lakrits hoppar över långhoppet. Han är nära mig och vi måste öva på att han skall klara av att arbeta längre från mig. Konstigt nog går det bättre när han är på min högra sida.


Lakrits in action!


Se så högt han hoppar. Han är en bra bit över pinnen som är inställd på 30 cm...


Me and my Svarteman!


Jag får instruktioner och lyssnar koncentrerat.....Lakrits ser ut som en papillon med sitt "slör" från öronen....
Jimmy och Lakrits, mina darlings! Lakrits ligger på komando, husse har ju köttbulle i fickan!

Ny bakgrund

Jag har ny bakgrund på bloggen. Vad tycker ni? För rörig? Det  är chihuahuor....jag kan få den i andra färger med. Lämna gärna en kommentar!

Tycker det  är kul med lite förändring! Innan hade jag www.all4dogs.se bakgrund (ja, jag har tillåtelse). Den bakgrunden hade de innan de gjorde om sidan...

    


Tack Annica....

...för den fina reklamen om heavy Duty Pet Stroller! Denna vagn är slut i lager för tillfället (alla färger, typiskt!!!!) Men jag kommer ha några andra modeller på G hem om ett par veckor! Måste ju ha ett lager inför utstllningssässongen!

Annica köpte en Heavy Duty Pet Stroller av mig. En rosa begagnad med hål i. Mina killar tuggade sönder den på en utställning (jag tror det var en löpik i närheten för jag har aldrig sett dem så tokiga/galna förrut...).

Så här skrev Annica om vagnen i en kommentar till ett av mina inlägg:

Jenni:
Jag har lagat hålen så att de inte längre syns. Gjorde något liknande av vad du tänkt dig med lappar på sidorna - har man inte sett hur originalvagnen ser ut så tänker man inte på det :-)

Vi använder den flitigt när vi ska gå längre sträckor och där det då även kan vara mycket krossat glas och annat skit på marken (vilket vissa områden i Malmö har extra mycket av :-( ). Min lilla hane lägger sig t o m ner och vilar med huvudet på en kudde som ligger över vagnens framkant. Varför sitta om man kan ligga?!

Använder också vagnen när jag är på gymmet där han känner sig trygg att ligga bredvid i vagnen och därmed slipper smuts och drag från golvet. (Det är ett litet gym så jag får ta in vagnen och vovven :-D )

Visst folk tittar lite konstigt och går mina föräldrar med skäms de ibland också när folk tittar - "Hundar har ju ben att gå med!" Jovisst, men när det är fullt med glassplitter överallt eller när det plötsligt börjar regna och man har långt hem och vovven är blöt och kall så är det skönt att ha en vagn. Jag har burit han innan i dessa situationer och nog för att jag är stark och klarar 5kg men längre sträckor blir man trött och det är inte lika bekvämt heller tycker min vovve som att ligga fritt i vagnen.

Min vovve har fina muskler på bakbenen och dem har han trots 11 år på nacken och det är för att jag faktiskt låter honom gå väldigt mycket. Men i och med att vagnen är så lätt att köra med en hand har jag den med mig när jag vet att det är ostadigt väder, vi går långt eller det är glas på vissa ställen som vi ska ta oss fram igenom. Ingen big deal och skönt för oss båda om vi behöver använda den!

Nu har du fått mkt reklam men det är vagnen faktiskt värd med tanke på vilken nytta vi har av den! (trots att den är rosa och min vovve är en hane ;-P )

Oj det blev mycket text... nåja ha en trevlig påsk!


Annica: Häftigt att vovven får hänga med in på gymmet! Jag röstar för ett mer hundvänligare Sverige! Tack för alla fina ord!


Denna rosa Heavy Duty Pet Stroller köpte Annica! Nypris 2600 kr.


Jenni the Film producer

Jag har pillat lite med datorn idag. Jag kan erkänna att datorer inte riktigt är min grej men jag försöker i alla fall. Jag testade Windows Movie Maker idag och pysslade ihop två filmer. En om mina dogs och en film till mamma om hennes hund. Nedan kan ni se resultatet. Jag är rätt så nöjd med tanke på att jag aldrig gjort detta förr!

Tyvärr ville photobucket inte ladda upp mammas film pga copy right....men den ligger på min facebook...kanske kan man länka? Men hur i så fall?


Lakrits och Kellans puppisar 2 veckor

Idag blir puppisarna 2 veckor gamla. Jag var och hälsade på dem igår och de var så söta! Fint runda huvuden och vilken päls! De kommer få tjock lång päls! Pälsen är redan nu väldigt tjock och man ser knappt huden så tjock är pälsen! Valparna är starkt präglade av sin far, det är tydligt vem som är farsan här! Kelshy är så duktig med valparna! Det finns nog inte renare valpar än dessa då hon ständigt putsar på dem!

Jag måste tillägga att jag är väldigt nöjd med valet av deras namn! =) Precis i min smak!


Nyfödda 2+1


TIK. 2 veckor. Amqu's Suki of Lakrits (stannar i kenneln)


HANE. 2 veckor. Amqu's Kenji of Lakrits


HANE. 2 veckor. Amqu's Chiko of Lakrits

Valparna finns i Bara, södra Skåne. www.amqus.se

En akut utryckning

I söndags fick jag göra en liten akut utryckning till Nina S vars chihuahua Quinnie hade en full analsäck. Stackarn hade så ont och säcken var verkligen full! Jag klämde försiktigt men ändå sprack det. Jag sköljde rent med NaCl och nu får jag bara hoppas att det läker fint så Quinnie slipper ett besök hos veterinären. Hon viftade på svansen efteråt så det verkade som om hon tyckte det var skönt men jag kan inte säga att jag var särskillt populär efteråt.....

Det verkar som om det är ett vanligt problem bland chihuahuor, att analsäckarna blir fulla och spricker. Jag vet flera chi´s som fått säckarna bortopererade. Mr Jackson får fulla säckar ca var 3:e månad men jag har koll på dem och tömmer när jag känner att de fyller på sig och när han visar symtom. Det kan gå väldigt snabbt och vips har de spruckit och så har hunden otroligt ont och måste till veterinär. Jackson kasar rumpan i marken och vill nafsa sig i baken eller krystar mkt utan att det blir resultat....då vet jag att det är dags igen. Tack och lov har vi sluppit åka till veterinären än. Man ska dock inte tömma i förebyggande syfte har jag hört eftersom de då fyller på sig snabbare?

Detta var inte första gången jag fått agera veterinär och "operera". Sheltien Holley hade problem för ett tag sedan och jag hjälpte henne till en besvärsfri vardag igen. Även mammas hund Jackie har fått vara min "patient". Kanske borde jag satsa på veterinäryrket istället? =)

Faktum är att jag börjat få lite tankar om att jobba med djur. Att den tanken inte slagit mig tidigare....Jag har hört att en leg. sjuksköterska bara behöver komplettera med någon enstaka kurs och sedan kan jobba som veterinärassistent. Jag googlade detta lite snabbt men hittade ingen bra info om detta. Vet ni var jag kan finna info om detta eller hur jag går tillväga så lämna gärna en kommentar! Jag har mejlat Malmö Djursjukhus om detta samt en liten förfrågan om jobb och hoppas nu på svar...


Micro har opererat bort sina analsäckar och är nu besvärsfri!


2 aktiva dagar

Igår fick jag för mig att jag skulle gå runt kalkbrottet i Limhamn. Så jag och dogsen gjorde ett försök. Tyvärr kunde vi bara gå längs med ena långsidan sen kom en nysådd åker som jag inte hade lust att klafsa i så vi fick vända.  Det var fräck att se ner i kalkbrottet! Jag har aldrig gått så nära fast jag bor precis intill. Jag kunde se det omtalade Victoria Park på andra sidan.


Här ser man brottet med Victoria Park i bakgrunden. Tyvärr kan jag inte zooma med min I phone....(jag står bakom ett stängsel..)


Här ser man husen där jag bor!

När vi gick längs med kalkbrottet fick jag syn på två harar som hade ett kärleksmöte. Så söta! Lakrits såg dem inte men när vi kom närmre så stannade han upp och stod med nosen i vädret och luktade, sen for han iväg med nosen i marken precis där hararna sprungit! Han hade fått upp deras spår och skulle till varje pris ha fatt på dem! Snacka om att denna lilla chihuahua har en bra nos! Mr Jackson, han fattade inte ett dugg....

Vi gick en lång promenad och avslutade med lite agilityträning på Malmö BK. Båda killarna fick turas om. För en gångs skull kunde Lakrits vara passiv och ligga snällt i gräset och vänta på sin tur medan jag tränade Jackson. Båda var duktiga men Lakrits behöver träna lite mer på däcket samt att ta komandon från mig när jag är en bit bort. Vi ska träna ordentligt så vi fortfarande regerar på kursen på tisdag!!

Väl hemma efter ca 2 timmar var jag lite trötter i benen. Så jag satte mig i solen på balkongen med en välförtjänt Corona (köpt på ICA) och två hun dtidningare. Underbart! Hundarna tyggade märgben på varsin handduk och vi bara njöt i den värmande vårsolen!Jag läste om ett fästingmedel i Hundsport som man strör över maten. Detta skall vara fritt från kemikalier och vara gjort på naturliga ingredienser. Detta skall jag prova. Killarna får sååå mkt fästingar på somrarna och Spot On eller liknande medel är inte aktuellt för oss då jag simmar/badar mkt med dogsen på somrarna. På kvällen spände jag på mig "rullorna" och Jimmy på cykel och så åkte vi iväg till Cutty Sark med hundarna för varsin öl och hamburgaretallrik på ljugarebänken. Mysigt! Lakrits sprang hela vägen dit och Jackson åkte i cykelkorgen.


Idag är Jackson med Jimmy på jobbet så då passade jag på att ta en lång runda med "rullorna" och Lakrits. Det är så skönt väder idag. Vi stannade förbi en kompis i Bunkeflo och tiggde lite vatten sen åkte vi hem igen. Det blev väl minst en timmes runda och Lakrits sprang i full fart hela vägen! Vilken ork och konditiion den hunden har!


Nu är det dags för mig att ta mig en tupplur tillsammans med Lakritsbiten, jag ska nämligen jobba natt hela helgen och går av måndag morgon.

Pitbulls och american pitbull terrier (APBT)

Vad många inte vet är att rasen american pitbull terrier är en renrasig hund med STAMTAVLA.  Många tror att en pitbull är en kamphund som biter folk och hundar till höger och vänster och att det är en hund som inte har en känd härstamning.


En renrasig liten pitbull-flicka!

Jag hittade en artikel som var mycket intressant. Läs den gärna och bilda Dig en egen uppfattning. Hurvida referenserna är pålitliga kan jag inte styrka men mycket av det som står är vad jag har hört av kunniga inom rasen.

Här kommer några smakprov:

Amerikansk Pitbullterrier, även kallad pitbull, förkortas APBT (American Pit Bull Terrier), är en hundras som stambokförts sedan 1898 i USA. Detta görs i huvudsak i tre register/kennelklubbar i USA – UKC, ADBA och BFKC – varav UKC är äldst av dessa.

En amerikansk pitbullterrier är en mellanstor atletisk hund med kort hårlag, och med ett öppet och tillgängligt temperament. Hunden är till motsats mot exempelvis en Rottweiler en förarvek hund, vilket i enkel översättning betyder att den inte är hård i temperamentet och försöker testa sin rang i flocken. Det är en människokär hundras mycket tack vare avelsarbetet som i århundraden sållat bort aggressiva hundar. Det gick helt enkelt inte att hantera en aggressiv hund i kampsammanhang, och aggressiva hundar i sin tur brände sitt krut i förtid i matcherna och förlorade.

Under åren av denna selektiva avel så har man fått fram en hundras som inte har bitvillighet mot människor, och i dom fotspåren används många hundar idag som så kallade ”nannydogs”, på sjukhus & äldreboenden pga. sin tillgivenhet.

Rasen är aktiv och arbetsvillig, skärpan är normalt låg och kamplusten hög. Rasens historia som en allt i allo hund präglar den än i dag då en APBT kan göra väl i från sig inom så skilda områden som lydnad, traditionellt bruksarbete, weight pulling och agility. På grund av sin höga aktivitetsnivå och den arbetande hundens temperament behöver den en mycket kunnig och engagerad ägare.

En amerikansk pitbullterrier är en mellanstor atletisk hund med kort hårlag, och med ett öppet och tillgängligt temperament. Hunden är till motsats mot exempelvis en Rottweiler en förarvek hund, vilket i enkel översättning betyder att den inte är hård i temperamentet och försöker testa sin rang i flocken. Det är en människokär hundras mycket tack vare avelsarbetet som i århundraden sållat bort aggressiva hundar. Det gick helt enkelt inte att hantera en aggressiv hund i kampsammanhang, och aggressiva hundar i sin tur brände sitt krut i förtid i matcherna och förlorade.

Under åren av denna selektiva avel så har man fått fram en hundras som inte har bitvillighet mot människor, och i dom fotspåren används många hundar idag som så kallade ”nannydogs”, på sjukhus & äldreboenden pga. sin tillgivenhet.

Rasen är aktiv och arbetsvillig, skärpan är normalt låg och kamplusten hög. Rasens historia som en allt i allo hund präglar den än i dag då en APBT kan göra väl i från sig inom så skilda områden som lydnad, traditionellt bruksarbete, weight pulling och agility. På grund av sin höga aktivitetsnivå och den arbetande hundens temperament behöver den en mycket kunnig och engagerad ägare.

I Sverige går det inte att meritera sin hund inom bruksgrenar då den inte är godkänd som ras av SKK. Men i många länder så som USA finns den i toppen av dom flesta utmaningar den ställs inför. Den används av polis, väktare, SAR-hundar (räddningshundar) och är mycket väl lämpad för detta tillsammans med en kunnig förare, då hunden har en stor arbetspotential & vilja.

Hunden är avlad under århundraden efter prestation, i motsats till utsällningshundar som avlats efter en förutsatt mall. Detta har i sin tur gett en vidare bas för vad som är tillåtet i fråga om färger, vikt etc. Generellt kan man dock säga att en pitbull ligger i spannet mellan 14-28 kilo för en hane, och 12-25kg för en tik.

I Sverige går det inte att meritera sin hund inom bruksgrenar då den inte är godkänd som ras av SKK. Men i många länder så som USA finns den i toppen av dom flesta utmaningar den ställs inför. Den används av polis, väktare, SAR-hundar (räddningshundar) och är mycket väl lämpad för detta tillsammans med en kunnig förare, då hunden har en stor arbetspotential & vilja.

Hunden är avlad under århundraden efter prestation, i motsats till utsällningshundar som avlats efter en förutsatt mall. Detta har i sin tur gett en vidare bas för vad som är tillåtet i fråga om färger, vikt etc. Generellt kan man dock säga att en pitbull ligger i spannet mellan 14-28 kilo för en hane, och 12-25kg för en tik.

Myter:

  • Pitbull är inte en renrasig hund.- Den är stambokförd sedan 1898 i UKC.
  • Termen Pitbull är samlingsnamn för alla bull och terrier-raser.- Termen är en förkortning av namnet ”American Pitbull Terrier”, och avser endast denna ras.
  • Käkarna låser sig.- Det är en genetisk och anatomisk omöjlighet hos hundar att låsa sina käkar.
  • Ingen hund biter hårdare än en pitbull.- Det finns ingen vetenskapligt säkerställd metod att mäta hundars bettstyrka.
  • Man kan aldrig få en pitbull att lyda.- Det finns raser som är lättare att arbeta med, men för den som är beredd att lägga ner tid och arbete på sin hund så finns det alla förutsättningar att lyckas. I Sverige är inte pitbull så vanlig som brukshund ännu men i USA finns det ett stort antal amerikanska pitbullterriers som är framgångsrika inom lydnad och andra bruksgrenar.

Läs hela artikeln här:
http://www.pitbull.se/amerikansk-pitbullterrier


Detta är en renrasig (stamtavla) american pitbull terrier som dessutom har en underbart temperament!


Tidigare hade jag många fördomar om rasen pitbulls. Men det är inte konstigt med tanke på allt som skrivs i tidningar och visas på TV. Det finns många fördomar om chihuahua också som tex att de inte orkar gå så långt, att de bits, att de är korkade och är svåra att lära. FEL! Mina kan gå en mil, har aldrig någonsin bitit en människa, kan massa trix, kan agility och spåra......

Kom på en myt till: Om en pitbull biter en annan hund lyft den i bakbenen. FEL! En pitbull eller dess likar har ALL kraft i fronten och det hjälper inte det minsta att lyfta den i bakbenen. Få hunden till att hålla huvudet stilla då det är slitskador som är det man fasar för.

Hoppas kunna framföra något positivt om denna ras. Jag har i alla fall fallit pladask för den, vilket jag ALDRIG trodde att jag skulle göra!


Hicka


Valpmys!

Idag var jag hos en kompis vars bror har valpar, american pitbull terrier. Valparna blev 5 veckor idag och fick vara utomhus för första gången. I kullen finns en tik och fem hanar. Sö söta de var när de satte tassarna i gräset för första gången! Först lite nyfikna och sedan fullt ös! De två svarta hanarna har hittat varsin matte men de andra letar fortfarande efter bra och seriösa ägare =)

Här kommer en bildbomb:


En busig hane och en som är nannig


Tiken


Trötta puppisar (tiken överst)


Hane


Naaaaw!


Tiken


Finn 1 fel.....


Myyyys!


Denna killen har en skön sovstil!


Det har hon med....
En liten flicka som somnade i mitt knä

Henne kan man väl bara inte motstå....?


Syster och bror


Trött?


Micro
Hane


Milli


Milli


Tiken

Herr bråkstake!

Igår var vi på chihuahuaträff i Hyllie hos familjen Zandelin. Det var absolut sista träffen Lakrits var med på! Han hann nog inte vara där i mer än fem minuter innan han bråkade med första bästa hane! Sen tog det några minuter till så bråkade han med nästa....Det är ju inte enbart Lakrits fel, den andra hanen bråkar ju med men Lakrits vill ju utmana alla dominanta och starka hanar och det tycker jag är jobbigt! Jag fick ringa efter Jimmy som fick komma och hämta honom så jag slapp skämmas mer för svarteman....Jag tycker att det är så tråkigt att det är så här för Lakrits verkligen älskar att leka med andra hundar men när starka hanar är i närheten så ska han bara mucka gräl! Han har aldrig någonsinn muckat med en tik, de går jättebra ihop. Även hanar som är valp-unghund, hanar han känner eller hanar som är låga i rang fungerar det bra med. Han juckar lite på dem dock...

Jackson hade sitt första bråk någonsinn med en annan hund (förutom med brorsan då...). Han och Henry flög ihop. Det bråket var rätt lindrigt om man jämför med Lakrits...

Saken med Lakrits är att han är så himla stark (och envis). Sen är han oftast lite större än de andra så bara det ger honom många fördelar att "vinna" bråket.

Om man bortser från bråken så var det en trevlig träff. Det var härligt väder och vi var ute i trädgården hela tiden. jag lyckades sälja några pinkeskydd.

Jag tog endast några foton under dagen som kan ses nedan. Jag uppskattar att det var mellan 15-20 hundar. Det är svårt att räkna de små liven då de inte är stilla en sekund....


Här är en söt liten tik vars namn jag glömt. Hon fick sitta hos matte i bärsele. Tiken har bara tre ben och orkar inte gå så långt på promenaderna så då sitter hon i selet medan brorsan fortsätter att gå. Så smart och sött tycker jag! Det såg verkligen ut som om hon trivdes med att sitta i selet!


Tittis man Johnny fotar alla små underbarheter....


Puma tycker sig se att matte har något gotti gott gott där uppe....


Mr Jackson och snygga Casper


Ina med två av sina tre små vovvar: Mini och Ninja


PINKskydden jag sålde. Jag har några kvar till försäljning.... =)

Chiträff imorgon lördag 9 april

Imorgon ska vi på chihuahuaträff hos Zandelins, Chizans kennel. Vi har varit på flera träffar hos dem och det är alltid lika trevligt! Det brukar vara mellan 15-20 hundar med ägare på deras träffar. Man tar med fika om man vill, pratar hundar mm, utställning osv. Jag ska ta med mig båda killarna, förhoppningsvis några hundvagnar om jag har bilen imorgon och egensydda kisseskydd till försäljning. Jag har sytt upp en del kisseskydd idag. Jag är ju ingen sömmerska men de blev riktigt bra. Dock inte helt symmetriska men fullt funktionella och snygga på!


De kostar 80 kr och skallde skickas med post 100 kr.

Hipp hipp hurra!

Hipp hipp hurra för Lakrits kull nr 2 som föddes 9 april 2010. Nu är ni killar 1 år gamla! Vad tiden går fort.....
Mamma till kullen är "Kelshy" Hammarbäckens Geena Davis (samma mamma till kull nr 4 som föddes 110404).


Amqus Michelangelo "Atlas"


Atlas


Amqus Leonardo da Vinci "Leo"


Amqus Donatello (7 veckor på kortet)


Agility

I tisdags var första gången på agilitykursen för mig och Lakrits. Så kul det var! Lite kallt dock....och i all hast glömde jag ett täcke till Lakrits så han fick sitta innanför min jacka så han inte fick stelfrusna muskler under träningen. Jag är så imponrerad av min lilla Lakritsbit! Han var helt klart bäst i sin grupp av sju ekipage! Han är ju dock inte nybörjare men jag kan inte reglerna inom agilityn och på kursen tränar man på ett annat sätt än vad jag och Lakrits är vana vid. Han skällde lite men det var mest för att få min uppmärksamhet. Jag hade honom lös på apellplanen som var full av hundar som sprang fram och tillbaka, och Lakrits vek aldrig min sida! Han hoppade över hindren och sprang genom tunnlarna på kommando för att sedan komma och sätta sig vid min vänstra sida! Inte hade jag trott att lilleman skulle skärpa till sig så väl! Han som är ett sådant skällmonster på alla promenader...Lakrits blir triggad till att skälla av hundar som rör sig mycket, är stirriga och själva skäller. Det är en hund i gruppen som är väldigt stirrig till sättet. Lakrits satt platsad på planen, jag var ca 20 meter bort och denna stirriga hund gick förbi honom bara 2 meter ifrån honom, han tittar på den för att sedan titta på mig och sedan klara hindren på mitt komando!! Jag är så stooooolt! Jag trodde han skulle gå "bananas" på denna vovve, skälla och ha sig men nää han var så koncentrerad på sin uppgift! Duktiga vovve!

Väl hemma var herrn väldigt törstig, drack ur alla vattenpölar och halva skålen hemma (han hade fått korv som belöning på kursen). Detta resulterade i en stor olycka på golvet. Men det var mitt fel då han faktiskt pratade med mig och sa till att han ville ut, jag förstod bara inte vad det var han ville....som han skämdes när jag upptäckte pölen!

Vill påpeka att Lomma BK är underbara! Så trevliga instruktörer och stämning! Jag är helnöjd med mitt val av brukshundklubb (fastän jag bor precis bredvid Malmö BK....)Linda och jag försökte få Lakrits att hoppa över Indya. Han kan hoppa så högt men det var väl ett psykologiskt hinder att hoppa över en annan hund....han hoppade upp på ryggen i alla fall....

All träning med hundpsykologen förra våren har äntligen lyckats!!!!

Lakrits har träffat Indya flera gånger. Han accepterade henne direkt. Jackson träffade henne för förtsa gången igår och dessutom i sitt eget territorium (vår lägenhet). Indya är så otroligt lugn, välbalanserad och väluppfostrad! Det tog nog inte mer än 5 minuters skällande och morrande innan Jackson accepterat henne. Han kunde till och med i slutet av kvällen ligga/sitta på hennes rygg i soffan! Otroligt!

Anledningen att jag är så stolt är att Jackson vid 9-10 månaders ålder blev jagad ut i trafiken och nästan ihjälbiten av några stora hundar. Detta har satt stora spår och han skäller som en galning på ALLA hundar (ej chihuahor) då han är rädd. Han blev verkligen traumatiserad den gången.  Efter mycket träning med en hundpsykolog har han kunnat komma allt närmre större hundar innan han gör utfall. Nu accepterar han vänners hundar men skäller på de vi möter ute.

Jag är så stolt då jag var lite tveksam till att det skulle fungera men eftersom jag litar på hur Indya reagerar så testade jag. Och det funkade!!!

Här ser ni resultatet:


Från vänster: Jackson, Mini, Indya, Lakrits och Milli.


Jimmy matar alla med leversnittar


Längtar till imorgon!

Imorgon ska jag göra något som jag sett fram mot ända sedan den dag jag hämtade hem Lakrits: AGILITY!!!!
Vi börjar nämligen på vår första kurs i agility imorgon. Lakrits och jag är självlärda och han kan i princip alla hinder redan men jag kan inte reglerna och att visa rätt. Lakrits kan inte träna i andra rasers närvaro....så vi har nu en utmaning framför oss. Så kul det ska bli!

Med perfekt tajming kom boken Agility -från start till mål av Inger Jalakas i posten idag. Jag köpte den begagnat på chiforum.se

Här kommer några rader från boken:

"Varför agility?
För att det är så kul! Agility är en positiv sport. Det SKA vara kul. För föraren, men fram för allt för hunden. Tvång och bestraffningar är bannlysta. Här rycker man inte i koppel eller ryter åt sin hund. Ordet "nej" är förbjudet.  I agility tar man vara på hundens naturliga lust att lära. och springa fort, fort. Hundar vill ju använda både kropp och hjärna. Det får de i denna sport."


Idag 4:e april blev jag "farmor"!!!

Idag ca kl 09.00 blev jag farmor! Lakrits och Kelshys valpar såg dagens ljus hos Öresundsveterinären! Tyvärr blev det snitt =(  Kellan hade krystvärkar som sedan avtog och vi åkte till veterinären. Röntgen visade att alla tre låg åt fel håll samt väldigt långt upp. Dragan Panic kunde inte ens känna dem med fingret. Tur i oturen blev det snitt men Kelshy har livmodern kvar. Tydligen var där fyra valpar men en var död. Den döda valpen låg närmast förlossningskanalen och var troligen den som gjorde att värkarna minskade eftersom valpen inte rörde sig, sa veterinären. Den döda var stor och har troligtvis dött väldigt sent i graviditeten. De tre återstående föddes friska, hungriga och pigga. De diade direkt. Det blev en helsvart tik (som troligtvis stannar hos Nina) och en helsvart hane och en mörkare hane som ser ut att ljusna och bli viltfärgad. Tiken är sin far upp idagen! Hon är störst, hungrigast och pipigast/livligast!

Valparna finns hos Nina Sandell på Amqus kennel i Bara. www.amqus.se

Här kommer några havldåliga bilder jag tog snabbt med mobilen:


Hane 1 helsvart


Hane 2 som ser ut att bli viltfärgad så småningom


Hane 2


Tiken, en riktig heffarklump....

Valparna kommer bli långhåriga. Båda föräldrarna är patellatestade ua.   e. Enbacken My-Black-Sweet  
u. Hammarbäckens Geena Davis

Amqus har även en väldigt söt och busig liten tjej till salu. Hon är släkt med Lakrits (samma farfar bla). Hon är väldigt framåt och social, med svansen på topp och glimten i ögat! Samma härliga mentalitet som Lakrits!

Hon heter Amqus Coco Chanel:

 


Micro the Man

Det är inte bara Mr Jackson som är kändis, nu är även kompisen Micro med i tidningen!!

Här ser ni en bild på Micro från helgens weight pull tävling i Göteborg:


Man behöver inte vara stor för att klara sig bra i weight pull tävlingen. Här är chihuahuan Micro.

Ni kan läsa artikeln om WP-tävlingen här: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.591939-hundar-visade-sin-styrka?ref=fb

Månadens bild

Lakrits pryder för 2:a gången rasklubbens hemsida! Han är månadens bild! Visst är han stilig min lilla pojk?
www.chihuahuacirkeln.nu

En rejäl montionsrunda!

I fredags kom Linda hit med chihuahuorna Mini och Milli. Linda är på WP-tävling i Götet under helgen så jag passar de små. Det blir allt oftare jag passar kompisars hundar numer....borde snart ta betalt ;)

Igår lördag, var det så fint väder ute så jag kunde bara inte hålla mig inomhus och ta det lugnt (vilket jag borde ha gjort då jag har ont i halsen, lätt feber till och från samt svullna lymfkörtlar...). Jag satte på dogsen selar, packade hundvagnen och gav mig ut på en lång inlinesrunda. Med tre vovvar i vagnen och en som sprang bderdvid åkte vi från Limhamn till Västra Hamnen, promenerade lite i Kungsparken och gick sedan till Gustav Adolfs torg för att ta bussen hem. Det blev en lång runda! Både Lakrits, Jackson och Mini fick springa. Lakrits sprang nästan hela vägen hemmifrån till Västra hamnen! Den killen är i tipp topp kondition, vill jag säga!

Vi stannade på Ribban och satt på en bänk i solen och fikade. Jag bara njöt! Det var sol och ca 12-13 grader varmt! UNDERBART!!!! Det var många som var ute och promenerade igår och många som utbrast: "Naaaw, vad sött! Titta hon har fler i vagnen!" när jag kom åkandes förbi.

Väl hemma insåg jag att jag nog tagit ut mig lite väl mkt med tanke på min förkylning men jag kan bara inte hålla mig inomhus och still när det är fint väder. Det bara spritter i kroppen och jag MÅSTE ut!


Vi började morgonen med lite mys i soffan


4 hundar i koppel......jag börjar att reda ut detta och inte jaga upp mig när kopplen trasslas ihop....Lakrits springer. Herrejösses vad den hunden kan springa långt och fort fastän han är liten!!!
Mini springer. Även hon fick upp farten bra i mellanåt.


Mr Jackson kan han med men han uppskattar inte lika långa rundor som Lakrits....


Fikapaus
Lakrits, blivande fader (kanske i skivande stund....)


Det var några som var trötta och somnade i vagnen på vägen hem.....Lakrits energi tycks då aldrig ta slut....


Vi åt vår första middag ute på balkongen för detta året! 2:a april och tillräckligt varmt för att sitta ute i kvällssolen! Här sitter Jimmy med Jackson innanför tröjan (han frös...). En pizza med öl till kvällsmat, kvällssol, Ipad, fyra söta vovvar och mysig musik, kan det bli bättre?? En perfekt avslutning på dagen!


RSS 2.0